x

Zupa rybna

Składniki

- 80 dag ryb słodkowodnych (np. karp, lin, pstrąg)
- 2 pokrojone cebule
- 2 duże pomidory
- 1 czerwona i 1 żółta papryka
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- sok z cytryny
- 3 liście laurowe
- ziele angielskie
- gałka muszkatołowa
- słodka śmietanka
- kapary
- oliwki
- pęczek świeżego koperku
- sól
- olej
Dodano: 03.04.2009 Autor: Lisner 120 minut
Dodaj przepis

Sposób przyrządzenia

  • 1

    Oczyszczone ryby zalać ok. 2l wody, dodać cebulę, liście laurowe, ziele angielskie. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez około godzinę, by powstał bulion. Oddzielić mięso ryby od ości i pozostawić w bulionie.

  • 2

    Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę, obie papryki oraz obrane ze skórki pokrojone pomidory. Dusić, a następnie zmiksować.

  • 3

    Rozdrobnione warzywa połączyć z bulionem rybnym, doprawić do smaku solą, papryką, pieprzem świeżo zmielonym. Do zupy dodać sok z 1 cytryny, słodką śmietankę, pokrojone oliwki i około 2 łyżek kaparów. Podawać z koperkiem i świeżo zmieloną gałką muszkatołową.

Lisner Sp. z o.o. PL ul. Strzeszyńska 38/42, 60-479 Poznań,
Sekretariat: + 48 61 84 95 501. Uwagi dotyczące wyrobów tel.: + 48 61 84 95 406,

Telefon