Boże Narodzenie tuż za rogiem! Oto Twoja świąteczna lista zakupów

 

Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami! Już wkrótce nasze domy wypełnią się zapachem pierników, blaskiem świątecznych lampek i ciepłem rodzinnych spotkań. Ale zanim to nastąpi, czeka nas jedno z najważniejszych wyzwań – świąteczne zakupy! Przemyślana lista zakupów może oszczędzić nam stresu, niekończących się kolejek i kilku nietrafionych inwestycji. Zobacz, jak sprawić, aby tegoroczne przygotowania stały się radosne i bezproblemowe.

Przed zakupami zaplanuj świąteczne potrawy

 

Zanim wyruszymy na zakupy, warto pomyśleć o menu. Wigilia i kolejne dni to dla wielu osób czas na tradycyjne, domowe dania, które smakują tylko raz do roku. Warto się upewnić, że niczego nie zabraknie, a także rozważyć małe, smakowe eksperymenty, które mogą dodać świętom jeszcze więcej uroku.

 

Ustal klasyki, ale zrób miejsce na nowości

 

Karp, barszcz z uszkami, pierogi czy makowiec – trudno wyobrazić sobie Wigilię bez tych potraw. Sporządź listę wszystkich tradycyjnych dań, aby później nie głowić się, co jeszcze dołożyć do wigilijnego stołu.

A może czas na nowoczesne podejście? Można wzbogacić tradycję – np. dodać sałatkę z owocami lub deser o wyjątkowym smaku, który zaskoczy gości.

 

Rozplanuj porcje i ilości

 

Świąteczne stoły bywają pełne, ale zamiast zastanawiać się „czy na pewno wszyscy się najedzą,” warto obliczyć ilość porcji na osobę. Takie podejście pomoże nam uniknąć marnotrawstwa jedzenia oraz rozłożenia kosztów na tyle dni, na ile naprawdę potrzebujemy.

 

Zadbaj o specjalne wymagania dietetyczne

 

Czy wśród gości są weganie, bezglutenowcy lub osoby nietolerujące laktozy? Planując świąteczne menu, uwzględnij także ich potrzeby – wystarczy kilka prostych zamienników.

robienie zakupów na świętarobienie zakupów na święta

Kiedy i gdzie najlepiej zrobić zakupy na święta?

 

Wiemy, że wszyscy mamy swoje ulubione miejsca i metody zakupowe, ale okres przedświąteczny rządzi się swoimi prawami. Zakupy zrobione z wyprzedzeniem to klucz do udanego Bożego Narodzenia bez nerwowych przebieżek między półkami.

 

Święta z wyprzedzeniem – zakupy świąteczne warto zacząć wcześniej

 

Planowanie na kilka tygodni przed świętami pozwala skompletować produkty z dłuższą datą ważności, takie jak mąka, cukier, bakalie, czy przyprawy. To także dobry czas na kupienie prezentów – w grudniu ich ceny często idą w górę, a tłumy w galeriach handlowych mogą przyprawić o ból głowy.

Najlepszy moment na świeże produkty

 

Kilka dni przed Wigilią – to czas na zakup świeżych składników: ryb, mięsa, warzyw i owoców. Warto mieć listę i wybrać się na zakupy z samego rana, kiedy sklepy są jeszcze stosunkowo puste, a produkty – świeże.

Świąteczne zakupy online – sposób na tłumy

 

Zamawianie zakupów online stało się ogromnym ułatwieniem. Wiele sklepów oferuje dostawy przed świętami, a my unikamy kolejek. Warto jednak wcześniej sprawdzić terminy dostaw, które w grudniu są bardzo oblegane.

Gotowa lista zakupów na święta bożego narodzenia

 

Oto lista podstawowych składników, które się pokrywają w kilku daniach na świątecznym stole. Dzięki nim możesz zrobić zapas wcześniej, aby uniknąć braków w towarach lub przesadnego gromadzenia produktów.

Składniki wielokrotnego użytku – lista zakupów spożywczych

 

Ta lista pozwoli zorganizować zakupy z wyprzedzeniem, uniknąć gorączkowego szukania składników w ostatniej chwili i przygotować pełne świąteczne menu. Co na święta bożego narodzenia musi się znaleźć w Twojej spiżarni?

Przyprawy i zioła:

  • Sól
  • Pieprz
  • Liście laurowe
  • Ziele angielskie
  • Goździki
  • Cynamon (mielony lub w laskach)
  • Majeranek
  • Rozmaryn

Podstawowe składniki:

  • Cukier – do wypieków, kompotu, sosów i innych potraw
  • Mąka pszenna – do uszek, pierogów, piernika, makowca i innych wypieków
  • Olej rzepakowy lub oliwa z oliwek – do smażenia ryb, panierowania, sałatek i marynat
  • Masło – do pieczenia ciast, smażenia i jako dodatek do niektórych potraw
  • Jajka – do ciast, pierogów, sałatek i farszów
  • Miód – do piernika, kutii, a także jako słodzik do kompotu lub deserów
  • Majonez – do sałatki jarzynowej, sosów i innych zimnych przekąsek

Dodatki do wypieków i deserów:

  • Rodzynki – do kutii, makowca i innych wypieków
  • Orzechy włoskie – do kutii, deserów, sałatek
  • Kandyzowana skórka pomarańczowa – do piernika, makowca i kutii
  • Suszone owoce (śliwki, morele) – do kompotu z suszu, a także jako dodatek do ciast

Nabiał:

  • Śmietana – do sosów, sałatek i jako dodatek do zup
  • Śmietana kremówka (30% lub 36%) – do dekoracji deserów, do zup, sosów, i wypieków
  • Śmietana kwaśna (12% lub 18%) – do sałatki jarzynowej, zup i jako dodatek do śledzi w śmietanie
  • Twaróg – do deserów i wypieków, np. sernika

Warzywa i podstawy bulionowe

  • Cebula – do farszu grzybowego, pierogów, kapusty z grochem, zupy grzybowej, sałatki jarzynowej
  • Marchew – do sałatki jarzynowej, zupy grzybowej, bulionu na rosół lub jako dekoracja
  • Pietruszka (korzeń i natka) – do bulionów, sałatek i jako dodatek do dekoracji potraw
  • Seler – do bulionu, sałatki jarzynowej i jako baza do zup

Suszone grzyby

  • Suszone grzyby – do barszczu z uszkami, zupy grzybowej, kapusty z grzybami, pierogów z kapustą i grzybami

Produkty do pieczenia

  • Drożdże – do makowca lub innych ciast drożdżowych
  • Soda oczyszczona – do piernika i innych wypieków, jako alternatywa dla proszku do pieczenia

Dodatki do deserów i dekoracji

  • Śliwki suszone – do kompotu z suszu, ciast, kutii
  • Czekolada – do deserów, ciast i jako dekoracja do wypieków
  • Migdały – do kutii, piernika i jako dekoracja wypieków

Lista zakupów na Wigilię

Oto szczegółowa lista zakupów na wieczerzę wigilijną, bazująca na tradycyjnych polskich daniach.

Barszcz z uszkami

  • Buraki – 1 kg (na zakwas lub koncentrat barszczu)
  • Zakwas na barszcz – 1 butelka (opcjonalnie)
  • Uszka z grzybami – 250 g
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek (na liście składników wielokrotnego użytku)

Karp w galarecie 

  • Karp – 1 kg (cały, najlepiej wypatroszony, z głową, płetwami i skórą do przygotowania wywaru)
  • Żelatyna – 2–3 łyżki (lub według przepisu na opakowaniu)
  • Marchew – 1–2 szt. (na liście składników wielokrotnego użytku)
  • Pietruszka (korzeń) – 1 szt. (na liście składników wielokrotnego użytku)
  • Seler (mały kawałek) – ok. 1/4 sztuki (na liście składników wielokrotnego użytku)
  • Cebula – 1 szt. (na liście składników wielokrotnego użytku)
  • Cytryna – 1 szt. (do skropienia ryby i dekoracji)
  • Liść laurowy – 2–3 szt. (na liście składników wielokrotnego użytku)
  • Ziele angielskie – kilka ziaren (na liście składników wielokrotnego użytku)
  • Pieprz ziarnisty – kilka ziaren
  • Przyprawy: sól, pieprz (na liście składników wielokrotnego użytku)
  • Natka pietruszki – do dekoracji (opcjonalnie)

Śledzie pod pierzynką

  • Filety ze śledzia – 750 g filetów śledziowych a’la matjas klasycznych Lisner
  • Cebula – 1 szt. (na liście składników wielokrotnego użytku)
  • Ziemniaki – 2–3 szt.
  • Marchew – 2 szt. (na liście składników wielokrotnego użytku)
  • Buraki – 2 szt. (średniej wielkości)
  • Jabłko – 1 szt.
  • Jajka – 3 szt. (na liście składników wielokrotnego użytku)
  • Majonez – 200 g (na liście składników wielokrotnego użytku)
  • Przyprawy: sól, pieprz (na liście składników wielokrotnego użytku)

Ryba po grecku

  • Filety rybne (np. dorsz, mintaj lub morszczuk) – 500 g
  • Mąka pszenna – 50 g (na liście składników wielokrotnego użytku)
  • Olej – 100 ml (na liście składników wielokrotnego użytku)
  • Marchew – 3 szt. (na liście składników wielokrotnego użytku)
  • Pietruszka – 1 szt. (na liście składników wielokrotnego użytku)
  • Seler – 1 mały kawałek (na liście składników wielokrotnego użytku)
  • Cebula – 1 szt. (na liście składników wielokrotnego użytku)
  • Pasta pomidorowa – 2–3 łyżki lub 1 mała puszka
  • Liść laurowy – kilka sztuk (na liście składników wielokrotnego użytku)
  • Ziele angielskie – kilka ziaren (na liście składników wielokrotnego użytku)
  • Przyprawy: sól, pieprz, cukier (do smaku, na liście składników wielokrotnego użytku)

Pierogi z kapustą i grzybami

  • Kapusta kiszona – 500 g
  • Cebula – 1 szt. (na liście składników wielokrotnego użytku)
  • Mąka pszenna – 500 g (na liście składników wielokrotnego użytku)
  • Jajko – 1 szt. (na liście składników wielokrotnego użytku)
  • Przyprawy: sól, pieprz (na liście składników wielokrotnego użytku)

Kapusta z grochem lub kapusta z grzybami

  • Kapusta kiszona – 500 g
  • Groch łuskany – 200 g
  • Cebula – 1 szt. (na liście składników wielokrotnego użytku)
  • Suszone grzyby – 50 g (na liście składników wielokrotnego użytku)
  • Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie (na liście składników wielokrotnego użytku)

Kompot z suszu

  • Suszone śliwki – 100 g (na liście składników wielokrotnego użytku)
  • Suszone jabłka – 100 g
  • Suszone gruszki – 100 g
  • Suszone morele – 50 g (na liście składników wielokrotnego użytku)
  • Goździki – kilka sztuk (na liście składników wielokrotnego użytku)
  • Cynamon – 1 laska lub łyżeczka mielonego (na liście składników wielokrotnego użytku)
  • Cukier – 50 g (na liście składników wielokrotnego użytku)

 

Lista zakupów na Boże Narodzenie

 

Oto lista zakupów na święta, która zbiera podstawowe składniki na tradycyjne polskie dania serwowane w pierwszy i drugi dzień świąt Bożego Narodzenia.

Zupa grzybowa lub rosół

  • Suszone grzyby – 100 g (na liście składników wielokrotnego użytku)
  • Marchew – 2–3 szt. (na liście składników wielokrotnego użytku)
  • Pietruszka – 1 szt. (na liście składników wielokrotnego użytku)
  • Seler – 1 mały kawałek (na liście składników wielokrotnego użytku)
  • Makaron łazanki lub nitki – 200 g
  • Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie (na liście składników wielokrotnego użytku)

Pieczeń lub schab ze śliwką

  • Schab – 1–1,5 kg
  • Suszone śliwki – 200 g (na liście składników wielokrotnego użytku)
  • Olej – 100 ml (na liście składników wielokrotnego użytku)
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Przyprawy: majeranek, sól, pieprz, rozmaryn (na liście składników wielokrotnego użytku)

Sałatka jarzynowa

  • Ziemniaki – 3–4 szt.
  • Marchew – 2–3 szt. (na liście składników wielokrotnego użytku)
  • Pietruszka – 1 szt. (na liście składników wielokrotnego użytku)
  • Seler – 1 mały kawałek (na liście składników wielokrotnego użytku)
  • Jabłko – 1 szt.
  • Ogórki kiszone – 4–5 szt.
  • Groszek konserwowy – 1 puszka
  • Majonez – 250 g (na liście składników wielokrotnego użytku)
  • Przyprawy: sól, pieprz (na liście składników wielokrotnego użytku)

 

Desery i Słodkości

 

Bez słodkości nie ma prawdziwych Świąt! Oto czego potrzebujesz, aby przygotować ulubione świąteczne łakocie.

Makowiec

  • Mak – 250 g
  • Mąka pszenna – 500 g (na liście składników wielokrotnego użytku)
  • Drożdże – 50 g (na liście składników wielokrotnego użytku)
  • Masło – 200 g (na liście składników wielokrotnego użytku)
  • Jajka – 3 szt. (na liście składników wielokrotnego użytku)
  • Cukier – 200 g (na liście składników wielokrotnego użytku)
  • Rodzynki – 100 g (na liście składników wielokrotnego użytku)
  • Kandyzowana skórka pomarańczowa – 50 g (na liście składników wielokrotnego użytku)
  • Orzechy włoskie – 100 g (na liście składników wielokrotnego użytku)

Piernik

  • Mąka pszenna – 500 g (na liście składników wielokrotnego użytku)
  • Miód – 200 g (na liście składników wielokrotnego użytku)
  • Masło – 100 g (na liście składników wielokrotnego użytku)
  • Jajka – 2 szt. (na liście składników wielokrotnego użytku)
  • Cukier – 100 g (na liście składników wielokrotnego użytku)
  • Przyprawa do piernika (lub cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, imbir – na liście składników wielokrotnego użytku)
  • Soda oczyszczona – 1 łyżeczka (na liście składników wielokrotnego użytku)

Kutia

  • Pszenica – 200 g
  • Mak – 200 g
  • Miód – 100 g (na liście składników wielokrotnego użytku)
  • Orzechy włoskie – 100 g (na liście składników wielokrotnego użytku)
  • Migdały – 50 g (na liście składników wielokrotnego użytku)
  • Rodzynki – 100 g (na liście składników wielokrotnego użytku)
  • Kandyzowana skórka pomarańczowa – 50 g (na liście składników wielokrotnego użytku)

 

Produkty Lisner dla zabieganych

 

Oto lista zakupów produktów marki Lisner, które ułatwią przygotowania świąteczne dla zabieganych:

Dzięki tej szczegółowej i uniwersalnej liście zakupów unikniesz zbędnych powtórzeń i zapewnisz sobie kompletną bazę produktów na ulubione świąteczne dania. Wesołych Świąt!