Co na imprezę?Pomysły dla miłośników śledzi
Śledź w kulturze polskiej obecny jest od dawna – od średniowiecza łączył biesiadników, niezależnie od zamożności gospodarza. Uwielbiany na równi przez szlachtę, królów, jak i lud, trafiał do jadłospisu wszystkich smakoszy i do dzisiaj zapraszany jest na większość wystawnych przyjęć. W swojej srebrnej szacie prezentuje się doskonale na każdym suto zastawionym stole i uświetnia karnawałowe szaleństwa w towarzystwie ulubionych dodatków i alkoholi. Poznaj nowe pomysły na podanie śledzia, które oczarują Twoich gości i uatrakcyjnią wybór dań i przystawek.
Śledzie na imprezędlaczego warto ustawić je na stole?
Źródło wielu witamin (A, D, E, B12, B6), jodu, żelaza i cynku, bogate w białko i zdrowe tłuszcze omega-3 – tłusta ryba to doskonały wybór na zakąskę pomiędzy kieliszkami mocnego trunku. Dlatego świetnie sprawdzi się w trakcie suto zakrapianej imprezy.
Śledzie do wódki to niewątpliwy klasyk na polskim stole, ale po takie połączenie równie chętnie sięgają mieszkańcy Skandynawii i innych zakątków basenu Morza Bałtyckiego. Od filetów z cebulką wyłowionych wprost z zalewy, przez wykwintne koreczki, po pierogi kresowe ze śledziowym farszem – pomysłów na rybne przysmaki nie brakuje, a wybór specjałów możesz dopasować do poziomu ekstrawagancji zaplanowanej imprezy.
Dlaczego jeszcze warto zaprosić śledzia na huczną zabawę? Smukła ryba o delikatnym, jasnym mięsie doskonale prezentuje się na stole nawet bez bogatego przystrojenia. Zwięzła konsystencja umożliwia szybką przemianę śledziowych filetów a’la matjas Lisner w fantazyjne koreczki, a połyskująca skórka wygląda elegancko zarówno pod delikatną pierzynką, jak i solo na cienkim spodzie z pumperniklu.
Z czym jeść śledzie?Najpopularniejsze dodatki
Chociaż przepisy na śledzia najczęściej dzielimy na wytrawne oraz „na słodko”, niektóre mieszkanki smaków wymykają się tej uproszczonej klasyfikacji. Doskonałym przykładem są dania łączące śledzie z żurawiną. Owoc ten w formie przetworów stosowany jest zwykle do poprawiania smaku mięs, zwłaszcza dziczyzny i wieprzowiny. Jednak sprawdza się też doskonale w towarzystwie tłustych ryb i korzennych przypraw.
Wytrawność z posmakiem słodyczy uzyskamy również, łącząc śledzia z rodzynkami w daniu po sułtańsku, które swoją nazwę zawdzięcza bynajmniej nie arabskim władcom, a odmianie suszonych winogron stosowanych do wytwarzana rodzynek. Podobne słodkie wrażenia zapewniają śledzie z buraczkami lub jabłkiem, np. w formie słynnej sałatki pod pierzynką.
Idąc w kierunku dań wytrawnych, polecić warto śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi, których ziemisty, lekko gorzkawy posmak dodaje potrawie charakteru. Rybę w tym wydaniu warto podawać z kromką pieczywa posmarowaną prawdziwym masłem.
U naszych zachodnich sąsiadów najczęściej spożywa się śledzie z ziemniakami. We Francji potrawa ta znana jest jako harengs pommes à l'huile – śledziowe kartofle w oliwie! Podążając za inspiracjami kulinarnymi znad Sekwany, Loary i Rodanu, śledzie można podawać również z grzybami, przyprawione ziołami prowansalskimi lub w naszym rodzimym stylu – z borowikami, zielem angielskim, liściem laurowym i słodką wędzoną papryką.
W dwudziestoleciu międzywojennym zamiłowanie bohemy do hulaszczego życia, pełnego dobrego jedzenia i napitku, przyniosło nam przepis na cygańskie śledzie z ogórkiem kiszonym i sosem pomidorowym, dzisiaj nierzadko doprawiane czosnkiem. Nie można pominąć najsłynniejszego duetu, który zna chyba każdy Polak – śledzie z cebulą stosowane są jako główny składnik dań oraz samodzielnie, jako słynna przystawka i zakąska.
Sałatka ze śledzi
Na szampańskiej imprezie nie może zabraknąć przynajmniej jednej sałatki. Oto kilka pomysłów, które warto sobie zapisać, w razie, gdyby goście poprosili Cię o przepis.
Sałatka ze śledzi marynowanych w occie: imprezowy klasyk na szybko
Klasyczna sałatka z szynką i serem to świetny wybór, jeśli goście są już w drodze i chcesz przygotować coś na szybko. Czy wiesz, że tę sprawdzoną recepturę możesz urozmaicić za pomocą śledzia? Wystarczy, że zastąpisz nim szynkę, a resztę przepisu zachowasz po staremu: czerwona papryka, świeży ogórek, mała cebulka, puszka kukurydzy, kostka żółtego sera i majonez sprawdzą się świetnie w połączeniu z pokrojonym drobno śledziem atlantydzkim Lisner w octowej zalewie.
Sałatka ze śledzi solonych: jarzynowa z jajkiem
Nie każde odstępstwo od tradycji ujdzie gospodarzowi na sucho. Przepisem zajmującym szczególne miejsce w sercach Polaków jest bezpieczna i konwencjonalna sałatka jarzynowa. Jeśli jednak masz odwagę urozmaicić nieco stary przepis, dodaj do niej drobno pokrojone filety śledziowe i obserwuj miny Twoich bliskich, gdy odkrywają ulubioną potrawę na nowo. Masz wątpliwości co do sposobu przygotowania? Dokładne instrukcje dostępne są w przepisie na sałatkę jarzynową.
Sałatka ze śledzi w oleju: z owocami i orzechami włoskimi
Wiemy już, że śledź odnajduje się na talerzu nie tylko w towarzystwie warzyw i bakalii, ale i owoców. Jeśli chcesz zaskoczyć biesiadników niecodziennym połączeniem smaków, możesz przygotować sałatkę śledziową z winogronem i mandarynkami. Filety wiejskie Lisner połącz z pokrojonymi drobno owocami, cebulką i prażonymi orzechami włoskimi. Następnie do wymieszanych składników dodaj sos na bazie majonezu i jogurtu z odrobiną musztardy, soli i pieprzu. Jeśli nie masz cierpliwości do usuwania albedo z mandarynek, możesz użyć owoców w syropie.
Przekąski ze śledziakoreczki śledziowe na imprezę
Śledź nie bez powodu nazywany jest żartobliwie polskim tapas. Obok klasycznego tatara, jaj z majonezem i talerza wędlin, na naszym stole tradycyjnie znaleźć się muszą ulubione przystawki śledziowe. Oto kilka pomysłów na zagryzkę w formie wygodnych i szybkich w przygotowaniu koreczków.
Koreczki śledziowe z jajkiem przepiórczym
Filety śledziowe wiejskie Lisner odsącz z nadmiaru oleju z użyciem papierowego ręcznika i pokrój w paseczki. Ugotowane jajko przepiórcze przekrój na pół i ułóż jedną część (żółtkiem do dołu) na niewielkiej kromce pumperniklu posmarowanej odrobiną majonezu. W środek wbij wykałaczkę z nawleczonym kawałkiem ryby. Gotowe!
Koreczki śledziowe z ogórkiem kiszonym i papryką
Przygotowanie szybkich koreczków śledziowych z papryką i ogórkiem jest banalnie proste! Wystarczy, że pokroisz ulubione warzywa w niewielkie słupki i wybierając po jednym kawałku papryki oraz ogórka, ciasno owiniesz wokół nich delikatne filety a’la matias w rulon. Aby zawijas się nie rozpadał, zepnij go wykałaczką. Dla dodatkowego smaku oraz dekoru, koreczki możesz ułożyć na kołderce z posiekanej cebulki.
Potrawy ze śledzi
Śledzie, chociaż uwielbiane niegdyś przez wszystkie warstwy społeczne, jednocześnie uważane były za jedzenie dla ubogich. Bynajmniej nie ze względu na walory smakowe czy wartości odżywcze, których tej rybie nie brakuje, a przez wzgląd na wyjątkowo przystępną cenę. Tania i łatwodostępna długo nie wzbudzała zainteresowania kulinarnych mistrzów i dlatego też nieprędko weszła do świata wykwintnej kuchni. Dzisiaj fine dining z matiasem w roli głównej nie budzi już takiej kontrowersji, a śledź coraz częściej występuje na stole jako gwiazda wieczoru.
Potrawy ze śledzi solonych
Filety śledziowe w solance mają szczególną zaletę: w zależności od osobistych preferencji możesz regulować poziom słoności ryby. Jeśli wolisz wyrazisty, słony smak, możesz dodać go do ulubionej potrawy bez wcześniejszego opłukiwania, a jeśli sól za bardzo Ci przeszkadza, możesz wymoczyć rybę w wodnej kąpieli. Planujesz piec lub smażyć śledzia? W takim przypadku warto pamiętać, że podczas obróbki termicznej stanie się on jeszcze bardziej słony. Natomiast podawany na zimno nie zmieni już mocno swojego smaku.
Filetów solonych możesz użyć do śledzia po kaszubsku na bazie przecieru pomidorowego i śliwkowych powideł z dodatkiem ulubionych ziół kuchni polskiej. To doskonała propozycja na imprezową potrawę na zimno.
Potrawy ze śledzi marynowanych w occie
Śledzia w occie możesz podać tak, jak lubią go najbardziej nasi zachodni sąsiedzi; z dodatkiem gotowanych ziemniaków i łyżką tradycyjnej kwaśnej śmietany lub francuskiego crème fraîche.
Masz już pomysł, jak podać Twojego ulubionego śledzia? W takim razie uświetnij przyjęcie obecnością ulubionego gościa Polaków i zaskocz bliskich nowymi mieszankami smaków!