Czy śledzie można jeśćcodziennie?

 

Z pewnością już słyszałeś, że śledzie mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie ze względu na dużą zawartość potrzebnych nam mikroskładników odżywczych, witamin oraz kwasów omega-3. Czy jednak można jeść śledzie codziennie, kto powinien ich unikać i jakie właściwości ma ta ryba? Tego wszystkiego dowiesz się z naszego dzisiejszego artykułu!

 

Śledzie wartości odżywcze

 

Mięso śledzi jest tłuste (bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe m.in. omega-3), ale jednocześnie bardzo odżywcze — a to za sprawą dużej zawartości białka. Przeciętny filet śledziowy to około 3181 mg kwasów omega-3! Warto wspomnieć, że Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności zaleca dzienne spożycie omega-3 na poziomie 2-4 gramów dziennie. Jeden śledziowy filet jest więc w stanie pokryć to zapotrzebowanie!

Śledzie witaminy

Oprócz tego śledzie to bogate źródło przeciwutleniaczy, takich jak selen (wzmacnia odporność, hamuje podział komórek nowotworowych i neutralizuje toksyczne działanie m.in. rtęci, kadmu i arsenu) czy witamina E (hamuje utlenianie tłuszczów). Oprócz tego w rybie tej znajdziesz również spore pokłady:

witaminy A,

witaminy D,

potasu,

jodu,

fosforu,

witamin z grupy B, w tym B12.

 

Czy śledzie są zdrowe? Na to pytanie możemy odpowiedzieć: bez wątpienia! Warto więc włączyć je do swojej codziennej diety, by podnieść swoją odporność, poprawić samopoczucie i uzupełnić witaminowe braki!

Jakie są rodzaje śledzi?

 

Co więcej, w sklepach znajdziesz kilka rodzajów śledzi, dzięki czemu praktycznie każdy znajdzie coś, co wpasuje się w jego indywidualne preferencje. Do wyboru masz m.in.:

  • Moskaliki - są to młode, małe śledzie w całości marynowane w zalewie octowej.
  • Piklingi - śledzie wędzone na gorąco.
  • Matjasy - jedne z najpopularniejszych śledzi. Są to młode śledzie łowione wczesną wiosną, które są jeszcze przed tarłem. Dzięki temu ich mięso jest delikatne i wyjątkowo smaczne.
  • Bismarciki - są to płaty śledziowe wyfiletowane, marynowane w occie.
  • Rolmopsy - to zawijane w rulon filety śledziowe, często spinane drewnianymi patyczkami.

 

Oprócz popularnych matiasów w sklepach znajdziesz również śledzie solone, a nawet surowe. Śledzie solone przed dodaniem do sałatki lub podaniem z dodatkami najlepiej wymoczyć najpierw w wodzie. Trzeba też usunąć z nich skórę. Surowe śledzie są mało popularne, ponieważ ryba ta jest dość oścista, a podczas normalnej obróbki (gotowanie, smażenie czy pieczenie) ości te nie znikają.

 

Czy śledzie są zdrowe i czy można jeść je codziennie?

 

Jak już wspomnieliśmy wcześniej, śledź to wyjątkowo zdrowa i smaczna ryba, która jest źródłem wielu wartościowych składników odżywczych, minerałów i witamin. Należy jednak pamiętać o tym, że tylko dobrze zbilansowana dieta zapewni nam maksymalne zdrowie.

Więc owszem, śledzie można jeść codziennie, ale nie należy przesadzać z ich ilością. Jeden filet śledziowy na dzień zdecydowanie wystarczy. A do tego koniecznie dołącz inne niezbędne elementy diety, by zachować równowagę w żywieniu.

Czy śledzie w occie są zdrowe? 

 

Śledzie, niezależnie od postaci oraz sposobu podania, są zdrowe. Śledzie w occie będą po prostu bardziej wyraziste i sprawdzą się w konkretnych daniach. Za sprawą octu mięso ryby stanie się też bardziej miękkie i delikatne. Warto mieć na nie gotowy sposób podania. Jednym ze smacznych i nietuzinkowych przykładów podania śledzi w occie są śledzie po kaszubsku.

 

 

śledzie podane na talerzu
śledzie po kaszubsku podane w szklanym słoikuśledzie po kaszubsku podane w szklanym słoiku

Przepis na śledzie po kaszubsku z octem

Aby przygotować śledzie po kaszubsku potrzebujesz:

- 4-5 filetów śledziowych Lisner Wiejskie z cebulką,

- 3 łyski powideł śliwkowych, 

- 2 czerwone cebule,

- 3 łyżki przecieru pomidorowego, 

- 3 łyski keczupu,

- 2 łyżki octu 10%,

- 1 łyżeczkę gorczycy,

- 5 łyżek oleju rzepakowego,

- 1 liść laurowy,

- 2 ziarna ziela angielskiego,

- pieprz do smaku,

- prażone pestki dyni do smaku.

 

Przed przystąpieniem do przygotowywania dania filety śledziowe wymocz najpierw w zimnej wodzie, najlepiej przez około 2 godziny. Wodę w śledziach zmień 2-3 razy, a następnie śledzie przed użyciem dokładnie opłucz. 

Rybę pokrój w paski o szerokości 3-4 cm, przełóż do naczynia, zalej octem, wymieszaj i odstaw na 20 minut do lodówki. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij ją na 2 łyżkach oleju rzepakowego, następnie dodaj do niej ziele angielskie i liść laurowy — smaż wszystko razem przez ok. 5 minut. Następnie dodaj do tego keczup, powidła śliwkowe oraz przecier pomidorowy i pozostałą część oleju rzepakowego. 

Tak przygotowany sos wystudź, a następnie w słoiku lub innym wybranym naczyniu układaj warstwami śledzie wyjęte z octu na przemian z sosem. Udekoruj danie pestkami z dyni i odstaw potrawę do lodówki na noc. Gotowe!

 

Kto nie powinien jeść śledzi?

 

Śledź sam w sobie jako ryba jest bardzo zdrowy. Co ważne, kumuluje się w nim najmniej rtęci ze wszystkich ryb. Mogą go spożywać więc praktycznie wszyscy. To jednak dotyczy śledzia świeżego. Nieco inaczej wygląda sprawa z filetem solonym. 

Czy w ciąży można jeść śledzie?

 

Na rybę soloną powinny uważać przede wszystkim osoby z nadciśnieniem, miażdżycą, dzieci, a także kobiety karmiące piersią. Osoby te oraz kobiety w ciąży powinny także zwrócić szczególną uwagę na śledzie w gotowych marynatach, które zawierają dodatkowo sporo konserwantów. Lepiej kupić filety śledziowe solone, wymoczyć je w wodzie, a następnie przygotować własną marynatę do śledzi. 

W ciąży i podczas karmienia piersią najlepiej jednak sięgać po surową rybę, a następnie poddać ją odpowiedniej obróbce cieplnej (ugotować na parze, upiec lub usmażyć). 

Czy można jeść śledzie przy cukrzycy?

 

Tak, mięso ryb jest wskazane przy cukrzycy, należy przy tym jednak pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim pilnuj ładunku glikemicznego danej potrawy ze śledziami, unikaj też w miarę możliwości ryb mocno solonych, a przed ich spożyciem porządnie wymocz filety.

Jeżeli już zdecydujesz się na pewne odstępstwo od diety, koniecznie skonsultuj to z lekarzem. I unikaj śledzi w marynatach, które zawierają w składzie cukier czy inne dodatkowe substancje słodzące, jak słodziki czy syrop glukozowo-fruktozowy. 

Śledzie, spożywane w umiarze, możesz włączyć z powodzeniem do swojej codziennej diety. Ich mięso bowiem dostarcza wiele cennych witamin i minerałów, a do tego jest bogatym źródłem białka, zapewnia więc sycące posiłki. Spróbuj, a nie pożałujesz!