Lisner jeszcze bardziej JAJlepszy
Świadome wybory to coś więcej niż trend – to sposób na budowanie lepszej przyszłości. W Lisner dobrze o tym wiemy. Dlatego z dumą informujemy, że w trosce o dobrostan zwierząt i środowisko naturalne podjęliśmy decyzję o całkowitym zaprzestaniu używania w naszych produktach jaj od kur z chowu klatkowego.
Codzienne wybory mają znaczenie
Nasza decyzja to część większej misji – promowania bardziej świadomego stylu życia. Wybierając produkty Lisner, możesz mieć pewność, że robisz krok w stronę lepszego świata. To małe zmiany, które – powtarzane codziennie – mają ogromne znaczenie.
Prof. dr hab. Piotr Szeleszczuk, profesor zwyczajny SGGW, były kierownik Katedry Patologii Diagnostyki Weterynaryjnej Instytutu Medycyny Weterynaryjnej SGGW w Warszawie i specjalista w zakresie chorób drobiu, zwraca uwagę na kompleksowość aspektów – „Decyzja Lisner dotycząca zmiany jakości jaj wpisuje się w założenia 3E – ekologii, etyki i ekonomii, łącząc je z ideą zrównoważonej produkcji drobiarskiej oraz realizacją koncepcji One Health. Ekologia odgrywa kluczową rolę w minimalizowaniu wpływu środowiskowego poprzez ograniczenie emisji dwutlenku węgla do atmosfery, racjonalne gospodarowanie zasobami naturalnymi i poprawę jakości ekosystemów. Etyka znajduje odzwierciedlenie w dbałości o dobrostan zwierząt, transparentności procesów produkcyjnych oraz odpowiedzialności wobec społeczeństwa. Ekonomia wiąże się z efektywnością produkcji, zapewnieniem wysokiej jakości produktów przy jednoczesnym wspieraniu lokalnych gospodarek i obniżeniu kosztów środowiskowych. Realizacja koncepcji One Health, zakładającej współzależność zdrowia ludzi, zwierząt i środowiska, wzmacnia znaczenie takich działań, podkreślając konieczność zintegrowanego podejścia do globalnych wyzwań”.