Ryby na Wielkanoc – jakie dania wyczarować na świąteczny stół?

 

Wielkanocne śniadanie kojarzy się przede wszystkim z jajkami, białą kiełbasą i żurkiem, ale czy to oznacza, że ryba musi zostać zepchnięta na drugi plan? Absolutnie nie! W końcu to właśnie ryba od wieków gościła na stołach w okresie postu, a w niektórych domach tradycja nakazuje, by pojawiła się również w wielkanocnym menu. Jeśli chcesz nieco odświeżyć swoje świąteczne przepisy i dodać stołowi lekkości (bo ile można jeść tę babciową sałatkę jarzynową z groszkiem?), oto kilka pomysłów na rybne dania, które będą hitem tegorocznych Świąt Wielkanocnych.

 

Ryba na Wielkanoc – przepisy inne niż zwykle

 

Wielkanoc to czas, kiedy na stołach królują tradycyjne potrawy – żurek, jajka z majonezem, biała kiełbasa… Ale jeśli masz ochotę na małą kulinarną rewolucję i chcesz wprowadzić do świątecznego menu odrobinę świeżości, warto sięgnąć po ryby w nieco mniej oczywistych odsłonach. Oto kilka pomysłów na rybne dania, które sprawią, że Twoja Wielkanoc będzie nie tylko smaczna, ale i pełna nowych doznań kulinarnych!

 

Żurek z łososiemŻurek z łososiem

Żurek z łososiem – tradycja z twistem

 

Żurek to absolutny klasyk na wielkanocnym stole, ale kto powiedział, że nie można dodać mu nieco finezji? Jeśli chcesz zaskoczyć rodzinę i sprawić, że teściowa z uznaniem pokiwa głową, dodaj do żurku łososia.

Jak to zrobić? Gotujemy klasyczny żur na zakwasie, dodajemy białą kiełbasę (bo bez niej nie ma Wielkanocy), ale zamiast standardowego jajka na twardo, wrzucamy kawałki delikatnego, wędzonego łososia. Efekt? Kremowa, aromatyczna zupa, w której klasyka spotyka się z nowoczesnością. A jeśli ktoś zapyta, czemu tak, zawsze możesz powiedzieć, że to inspiracja kuchnią skandynawską – od razu brzmi bardziej światowo!

Sałatka nicejska z tuńczykiemSałatka nicejska z tuńczykiem

Sałatka nicejska z tuńczykiem – wielkanocna lekkość

 

Sałatka nicejska to królowa wśród sałatek – prosta, ale pełna smaku. Po wszystkich wielkanocnych mazurkach i jajkach z majonezem coś lżejszego brzmi jak wybawienie.

Jak ją przygotować? Wystarczy ugotować młode ziemniaki, dodać chrupiącą sałatę, soczyste pomidorki, czarne oliwki i oczywiście – gwiazdę tego dania – tuńczyka w sosie własnym Lisner. Najlepiej wybrać tego w oliwie, bo doda sałatce dodatkowego aromatu. Nie zapomnijmy o jajkach na twardo, bo w końcu to Wielkanoc! Całość skrapiamy delikatnym dressingiem na bazie oliwy, musztardy i cytryny. Voilà – sałatka nicejska z tuńczykiem gotowa. I co najważniejsze – pasuje do każdego świątecznego stołu.

Ryba w sosie cytrynowymRyba w sosie cytrynowym

Ryba w sosie – klasyka w nowym wydaniu

 

Nie może być Wielkanocy bez ryby w sosie. Ale zamiast kolejny raz podawać śledzia w śmietanie (chociaż on zawsze ma swoich wielbicieli), możemy przygotować coś bardziej wyrafinowanego – na przykład dorsza w aksamitnym sosie cytrynowym.

Jak to zrobić? Filety z dorsza delikatnie obsmażamy na maśle, a następnie dusimy w sosie na bazie śmietany, soku z cytryny i odrobiny białego wina (w końcu święta są raz w roku!). Dodajemy świeży koperek, sól, pieprz – i gotowe. Taki dorsz smakuje wybornie z purée ziemniaczanym lub chrupiącą bagietką. Warto podać go na eleganckich talerzach – babcia pomyśli, że to danie z ekskluzywnej restauracji!

Rillettes z łososiaRillettes z łososia

Rillettes z łososia – elegancja na śniadanie

 

Jeśli chcesz zaserwować coś, co wygląda na wykwintne, ale robi się banalnie prosto, postaw na rillettes z łososia. Brzmi francusko i skomplikowanie, ale to nic innego jak pasta z wędzonego i pieczonego łososia z dodatkiem masła i cytryny.

Jak to przygotować? Łososia rozdrabniamy, dodajemy miękkie masło, sok z cytryny, odrobinę śmietany i przyprawy. Miksujemy, aż powstanie aksamitna pasta. Najlepiej smakuje z chrupiącą grzanką lub wielkanocnym chlebkiem. To świetna alternatywa dla tradycyjnych smarowideł na świąteczne śniadanie. I gwarantuję – wszyscy będą prosić o przepis!

Sałatka śledziowa z burakiem i jabłkiemSałatka śledziowa z burakiem i jabłkiem

Sałatka śledziowa z burakiem i jabłkiem – wielkanocna świeżość

 

Śledzie i buraki to duet idealny – ich smaki doskonale się uzupełniają, tworząc wyjątkową kompozycję, która pasuje zarówno do świątecznego śniadania, jak i wieczornego spotkania przy stole. Słona nuta śledzia przełamuje słodycz buraka, a dodatek jabłka wnosi do całości lekkość i przyjemną chrupkość. To nie tylko pyszne, ale i efektowne danie – intensywny kolor buraków sprawia, że sałatka pięknie prezentuje się na wielkanocnym stole. Podobny przepis znajdziesz również w naszych przepisach: Śledzie pod pierzynką

Jak to zrobić?
Pokrój w kostkę filety śledziowe a'la Matjas Lisner, dodaj ugotowane buraki, starte jabłko i czerwoną cebulę. Całość wymieszaj z jogurtem naturalnym lub lekkim majonezem, dopraw solą, pieprzem i szczyptą chrzanu. Gotowe! Ta sałatka pięknie wygląda na stole i smakuje jeszcze lepiej.

wędzony łosośwędzony łosoś

Świąteczna pasta z wędzonego łososia Lisner i twarożku – jako farsz do jaj lub na tartinki

 

Jeśli szukasz czegoś prostego, ale pysznego na świąteczne śniadanie, ta pasta będzie strzałem w dziesiątkę!

Jak to zrobić?

Weź wędzonego łososia Lisner i rozdrobnij go widelcem, a następnie wymieszaj z serkiem śmietankowym lub twarożkiem, dodając odrobinę chrzanu dla lekkiej pikanterii. Dopraw całość solą, pieprzem i sokiem z cytryny, aby podkreślić smak. Gotową pastę podawaj na świeżym pieczywie lub chrupiących bagietkach, tworząc prostą, ale wykwintną przekąskę. To też świetny farsz do wielkanocnych jaj!

ryba po greckuryba po grecku

Nie tylko na wigilię, czyli ryba po grecku na Wielkanoc

 

Oczywiście, nie można zapomnieć o rybie po grecku! To danie, które wbrew nazwie z Grecją nie ma nic wspólnego, ale co roku pojawia się na polskich stołach. Dla tych, którzy chcą trzymać się tradycji – polecam klasyczny przepis: smażona ryba (najczęściej dorsz lub mintaj) pod warstwą duszonych warzyw – marchwi, pietruszki, selera i cebuli – w pomidorowym sosie. Jest prosto, smacznie i... pasuje do wszystkiego!

 

Jak widać, ryba na Wielkanoc to nie tylko utarte tradycje. Można przygotować coś nowoczesnego, a jednocześnie nadal wpisującego się w świąteczny klimat. Żurek z łososiem to odważna, ale pyszna propozycja, sałatka nicejska z tuńczykiem przynosi lekkość na świąteczny stół, ryba w sosie to smakowy klasyk w nowej wersji, a rillettes z łososia to idealny sposób na eleganckie śniadanie. Więc jeśli chcesz, by w tym roku świąteczny stół zaskoczył gości, wypróbuj te przepisy!