Z rodzynkami, śliwkami i ananasemzaskocz rodzinę na święta i przygotuj śledzie na słodko
Z olejem lnianym i cebulą? W sosie musztardowym z dodatkiem curry? A może z suszonymi pomidorami? Założymy się, że na Twoim świątecznym stole śledzie pojawiają się przeważnie w wersji wytrawnej. Co jednak powiesz na śledzie na słodko? Śledź w towarzystwie słodkich dodatków potrafi zaskoczyć! Mamy dla Ciebie kilka propozycji idealnych do wypróbowania na święta.
Śledzie na słodko to nic nowego!
Zacznijmy od tego, że śledzie doskonale czują się w anturażu słodkich smaków. I właśnie w ten sposób bardzo często podają je szefowie kuchni na całym świecie! Przykładem służą słynne korzenne śledzie – bardzo popularne w krajach skandynawskich. Marynuje się je z dodatkiem przypraw, które mają wydobyć ich naturalną słodycz. Stosuje się tu więc m.in. aromatyczne liście laurowe, ziele angielskie, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową, drzewo sandałowe.
W udanych kompozycjach smakowych chodzi jednak o przełamywanie smaków i łączenie ze sobą przeciwieństw. Dlatego takie słodkie śledzie podaje się z zasmażaną cebulą, śmietanowym sosem albo z piklami.
Jeśli chcesz przekonać się, czy ryby w korzennym wydaniu to coś dla Ciebie, koniecznie wypróbuj nasze śledzie Bismarck. Możesz podać je z dowolnymi, lubianymi przez Ciebie dodatkami.
Śledzie na słodkoidealne na świąteczny stół
Jak widzisz, słodkość to naturalna cecha śledzi – trzeba jedynie znaleźć sposób na to, aby stała się bardziej wyczuwalna. I pewnie dlatego te tłuste ryby tak dobrze komponują się ze słodkimi dodatkami, przede wszystkim z owocami. W zależności od tego, po jakie owoce sięgniesz, potrawa będzie miała inny charakter. Za każdym razem jednak niebywale zaskakujący! Dlatego, jeśli lubisz komplementy, koniecznie przygotuj przynajmniej jedną porcję śledzi na słodko na świąteczny stół. Oto kilka naszych, wielokrotnie sprawdzonych propozycji.
Śledzie na słodko z rodzynkamiczyli po sułtańsku
Czy śledziami po sułtańsku delektowali się sułtani? Nie wiadomo. Podstawowym składnikiem tej potrawy są jednak rodzynki sułtańskie, które wywodzą się z krajów Bliskiego Wschodu. To jedna z ciekawostek, którymi możesz uraczyć bliskich podczas wigilijnej kolacji, częstując ich tym wyśmienitym śledziem z rodzynkami na słodko.
Jak przyrządzić śledzie z rodzynkami na słodko? Zalej rodzynki gorącą wodą i odstaw, aby zmiękły. Na patelni zeszkliw pokrojoną w piórka cebulę – smaż ją z dodatkiem liścia laurowego oraz ziela angielskiego. Dopraw pieprzem i solą. Następnie dodaj przecier pomidorowy i ketchup, a po kilku kolejnych minutach odcedzone rodzynki. Poczekaj, aż sos całkowicie wystygnie i przełóż nim śledzie. Włóż do lodówki. Można je jeść już na drugi dzień, jednak pamiętaj, że będą jeszcze lepsze, jeśli poczekają odrobinę dłużej.
Śledzie na słodkoz ananasem
A może popodróżować kulinarnie w jeszcze bardziej egzotycznych kierunkach i przygotować na święta śledzie na słodko z ananasem, nazywanego również śledziem po hawajsku? To dość niestandardowa propozycja, która wniesie na Twój świąteczny stół sporo świeżości. Poznaj nasze wskazówki na najlepszego śledzia z ananasem.
Słodkiego ananasa z puszki osusz ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój w kostkę. W drobną kosteczkę pokrój również cebulę. Teraz przygotuj sos: połącz gęsty jogurt, majonez, musztardę dijon, przyprawę curry i odrobinę syropu z puszki. Proporcje składników komponuj tak, aby uzyskać pożądany smak – wyraźnie słodki, ostry lub z mocną nutą curry. Jeśli tę śledziową sałatkę planujesz podać gościom podczas świąt, proponujemy, aby była ona raczej subtelna, delikatna w smaku. Teraz przełóż śledzie do opakowania i zamknij je w lodówce na minimum dobę. Jak widzisz, śledzie potrzebują czasu, aby w pełnie zachwycać bogactwem smaku.
Rodzynki, powidła śliwkowe, ananas nie wyczerpują całego słodkiego repertuaru. Na liście świątecznych przebojów znajdziesz też klasyczne śledzie z jabłkiem, z żurawiną, morelą, pomarańczą, miodem itd. Zachęcamy do eksperymentowania – święta to dobry czas, aby testować nowe przepisy i bawić się smakami.