Co na drugie śniadanie?Oto propozycje zdrowych dań na szybko
Zdrowie, doskonały smak i szybkość przygotowania to trzy warunki, które powinno spełniać idealne drugie śniadanie. Niezależnie od tego, czy szukasz lekkiego, niskokalorycznego posiłku, czy kreatywnego pomysłu na smaczne danie, mamy dla ciebie kilka ciekawych propozycji. Te przepisy, tak szybkie do przygotowania, jak pyszne i pożywne, zaspokoją Twoje potrzeby na większość dania!
Sałatka na drugie śniadanie
Przyrządzenie ulubionej sałatki to wyśmienity pomysł na zdrowe, lekkie i szybkie drugie śniadanie. Największą zaletą tego typu dań jest ich niekończące się spektrum możliwości, które oferuje sposób ich przygotowywania. Sałatka jest jak płótno dla kreatywnego artysty, który z mieszanki kolorowych składników potrafi stworzyć prawdziwe arcydzieło smaku!
Masz ochotę na słodko-cierpkie danie, które pobudzi Twoje kubki smakowe? Potrzebujesz jednej puszki tuńczyka w sosie własnym, garści rukoli, pół awokado, pomidora, czerwonej cebuli i kilku zielonych oliwek. Po prostu wrzuć wszystko do misy, dodaj dressing z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu, i gotowe!
A co powiesz na sałatkę z makreli? To ryba bogata w omega-3, białko, witaminy i minerały. Aby przygotować szybkie danie z makrelą w roli głównej, będziesz potrzebować: puszkę makreli w sosie pomidorowym Lisner; dwa świeże pomidory, ogórka, cebulę, kilka listków świeżej bazylii, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Pokrój warzywa, dodaj makrelę i posiekaną bazylię. Dopraw sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
Nie masz pod ręką ulubionych składników, a czas nagli? W takim przypadku sięgnij po nasze gotowe sałatki O Mamo!, które przypomną Ci o ulubionych, klasycznych smakach. Polecamy szczególnie: polską warzywną oraz jajeczną z łososiem!
Szybkie kanapki na drugie śniadaniena słono, na słodko i z nutą pikanterii
Kiedy mówimy o drugim śniadaniu, kanapki są zazwyczaj pierwszą rzeczą, która przychodzi nam na myśl. Są one nie tylko szybkie do przygotowania, ale także doskonale smakują i sycą na długie godziny. Oto trzy propozycje kanapek na zdrowe drugie śniadanie, które dodadzą Ci energii:
Kanapki na słono:marynarskie wędzone śledzie z cebulą to idealny do nich dodatek. Wystarczy wyłożyć filety na kromkę chleba razowego, dodać plaster pomidora, sałatę i już mamy zdrową i smaczną przekąskę. Łatwo, szybko, smacznie!
Kanapki na słodko:aby dodać wytrawnej kanapce nieco słodyczy, możesz wzbogacić ją o konfiturę. Żurawinowa doskonale podkreśli smak pleśniowych serów, a porzeczkowa w duecie z masłem orzechowym doda charakteru smażonej wołowinie. Ciekawym pomysłem jest też wykorzystanie suszonych śliwek oraz filetów śledziowych, tak jak w naszym przepisie na kanapkę z wędzonym śledziem!
Kanapka na ostro: dla tych, którzy preferują ostrzejsze smaki, mamy propozycję kanapki z naszą pastellą jajeczną z awokado i chili. Awokado to prawdziwa skarbnica zdrowych tłuszczy, a chili doda kanapce nieco pikanterii. Jeśli to za mało, możesz pastą posypać dodatkową szczyptą ostrej papryki.
Pomysły na drugie śniadanie z rybą
Ryba to składnik często pomijamy w drugim śniadaniu. A to wielka szkoda, bo produkty rybne, na przykład te z serii Duża Rybka, są prawdziwą skarbnicą wartości odżywczych i mogą być ciekawym urozmaiceniem codziennego menu.
Makrelę w sosie pomidorowym możesz dodać do sałatki, kanapki czy tortilli, ale równie dobrze sprawdzi się jako samodzielne danie. Przykładowo z dodatkiem świeżych warzyw i kromki chleba.
Gorąco polecamy nasze dania na raz – roślinne, śledziki, surimi i inne. To szybka i łatwa opcja na drugie śniadanie do pracy na zimno. Wystarczy otworzyć opakowanie i już możesz cieszyć pożywnymi kęsami.
Doskonałą propozycją są też produkty Lisner z serii La Tuna – sałatka z tuńczykiem w stylu śródziemnomorskim z warzywami dostarcza ponad 15 gramów białka na porcję, co sprawia, że jest idealnym wyborem dla osób aktywnych fizycznie, dbających o bilans składników odżywczych w swojej diecie.
Ryby, szczególnie te bogate w Omega-3, jak łosoś czy makrela, pomagają regulować metabolizm, co przekłada się na efektywniejsze spalanie kalorii. Ponadto, proteiny zawarte w rybach długo utrzymują uczucie sytości, co pozwala kontrolować apetyt i unikać przekąsek między posiłkami. Jednocześnie, ryby są niskokaloryczne, co stanowi dodatkowy atut dla osób dążących do utraty wagi.
Codzienne przygotowywanie posiłków nie musi być skomplikowane ani czasochłonne. Wystarczy kilka składników i chwila, aby stworzyć pyszne i pożywne drugie śniadanie. Chcąc uniknąć monotonii, pamiętaj, że rybny świat jest niezwykle różnorodny. Odkryj smaki szprotów, tuńczyka, dorsza, a może śledzi w sosie musztardowym? Każda z tych ryb ma unikalne walory smakowe i odżywcze, a my oferujemy je w najróżniejszych formach, abyś mógł/mogła znaleźć coś dla siebie.
Zachęcamy do wykorzystania naszych produktów i tworzenia własnych przepisów. Smacznego!