Czy śledzie w oleju są tuczące?Praktyczne wskazówki na to, jak „odchudzić” śledzie
Śledzie, szczególnie te w oleju to niemal już obowiązkowe danie na wigilijnym czy karnawałowym stole. Ale nie tylko! Taka przekąska bowiem sprawdzi się jako przystawka na wiele różnych okazji: urodziny, imieniny czy spotkanie z przyjaciółmi. Dziś pod lupę bierzemy śledzie w oleju — czy są tuczące oraz jak najlepiej je podać?
Śledzie w olejukcal
Ile kalorii mają śledzie w oleju? To oczywiście zależy od gramatury porcji oraz tego, ile oleju zawiera. Przyjmuje się jednak, że średnio w 100 g śledzia w oleju jest od 210 do 300 kcal. Jeżeli jednak potrzebujesz dokładnych informacji, najlepiej sprawdzić etykietę danego produktu.
Przykładowo śledzie z cebulą w oleju wiejskie od Lisnera w 100 g produktu po odsączeniu z zalewy mają około 210 kalorii. Podobne informacje znajdziesz na każdym innym opakowaniu ze śledziami w oleju. Sprawdzając kaloryczność ryby upewnij się, czy podana wartość dotyczy ryby już po odsączeniu z zalewy.
Sprawdzone przepisy na śledzie w oleju
Dobry przepis na śledzie w oleju z cebulką to klucz do smacznego dania, które zachwyci gości. Okazuje się też, że przystawka ta wcale nie musi być monotonna i nudna. Jak zrobić śledzie w oleju? Oto 3 sprawdzone i smaczne przepisy!
Jak obniżyć kaloryczność śledzi w oleju?
Sam śledź jako ryba klasyfikuje się do tych tłustych, podobnie jak makrela czy łosoś. 100 g mięsa ryby to aż 160 kcal. Jednak warto zaznaczyć, że śledź zawiera dobre kwasy tłuszczowe. Niemniej śledzie w oleju należą do tych najbardziej kalorycznych, właśnie ze względu na dodatek marynaty na bazie tłuszczu. Porcja takiego dania w 100 g może nieść za sobą nawet 300 kalorii.
Czy zatem ich kaloryczność da się obniżyć? Owszem, istnieje na to kilka sposobów! Przede wszystkim filety ryby w oleju przed spożyciem należy maksymalnie odsączyć z marynaty. Do tego koniecznie zwracaj uwagę na skład — czy wybrane śledzie posiadają kaloryczne dodatki w postaci cukru lub np. suszonych owoców? Jeśli tak, to unikaj ich spożywania.
Jak długo można przechowywać śledzie w oleju z cebulą?
Śledzie w oleju z cebulą zapakowane hermetycznie bez wcześniejszego otwierania z powodzeniem będą świeże i dobre nawet po miesiącu. Jeżeli zaś chodzi o filety śledziowe w zalewie olejowej przyrządzane własnoręcznie, czas ten jest nieco bardziej ograniczony.
Tak przygotowane śledzie z cebulą w oleju w chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce) postoją do 2 tygodni. Aby zwiększyć ich trwałość, warto sięgać po solone płaty śledziowe typu matjas. Sól i olej doskonale bowiem sprawdzą się w konserwowaniu ryby i sprawią, że jej trwałość znacznie wzrośnie. Surowe śledzie bez zalewy mogą zepsuć się już po 2 dniach, dlatego warto trzymać je w solance lub od razu po zakupie przygotować zalewę z oleju.
Sam więc widzisz, że śledzie w oleju wcale nie muszą być tuczące. Wiele zależy bowiem od rodzaju zalewy i tego, w jakiej ilości spożywasz ja wraz z rybą. Aby ograniczyć kalorie, warto więc przed jedzeniem odcedzić je nieco z oleju. Do tego wybieraj śledzie, które w składzie zawierają jak najmniej dodatkowych elementów: cukrów czy dodatków w postaci suszonych owoców. Pamiętaj, że śledzie są bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączyć je do codziennej diety.