Tradycyjne polskie dania z ryby - czy znasz je wszystkie?

 

Polska kuchnia – od wieków kształtowana przez liczne wpływy i przemiany historyczne, bogata w wybór lokalnych produktów, ma do zaoferowania całą gamę smacznych i unikalnych potraw. Wśród nich, swoje miejsce mają też dania z ryb. Znane i cenione nie tylko w Polsce stanowią istotną część kulinarnego dziedzictwa. Wydaje Ci się, że doskonale znasz ich smak, a sposób ich przyrządzenia masz w małym paluszku? Przekonaj się!

Polskie daniaodkryj kulinarne skarby narodowe

 

Kulinarne podróże to doskonały sposób na bliższe poznawanie obcych kultur i odmiennych stylów życia. Któż zrozumie włoskie dolce vita, kto nigdy nie skosztował doskonałego espresso lub nie rozsmakował się w antipasti? Czy jest coś bardziej ukraińskiego niż nadziewane wareniki? Czy podróż do Grecji można uznać za pełną, jeżeli w jej trakcie nie zasmakowaliśmy cierpkości oliwek?

Każda kultura ma swoje kulinarne wizytówki – smakowite skarby, które łączą pokolenia, stanowią źródło rodzinnych wspomnień i celebrują historię danego narodu. Polska, ze swoją różnorodną kuchnią i przepięknymi tradycjami, nie jest wyjątkiem. I chociaż w księgach kucharskich znajdziemy mnóstwo wykwintnych mięs i potraw jarskich, wśród kuszących przepisów nie brakuje przecież dań z ryby. Sprawdź, które koniecznie trzeba znać!
 

śledzie w oleju z cebulkąśledzie w oleju z cebulką

Klasyczne polskie danie, czyli śledzie w oleju z cebulą

Pozornie prosta, ale niezwykle smakowita potrawa – śledzie w oleju z cebulą – stanowią prawdziwy klejnot wśród tradycyjnych polskich dań. Ta kompozycja smaków ma moc utrwalania wspomnień i tworzenia atmosfery świątecznej radości – w zasadzie bez względu na porę roku!

Śledzie, po wstępnym namoczeniu w wodzie, są delikatnie marynowane w oleju, co nadaje im niepowtarzalnej, aksamitnej tekstury. Dodatek cebuli wprowadza ostrość, która jest tak kochana w polskiej kuchni. Ten klasyczny duet bywa też doskonałym tłem dla dodatkowych składników, takich jak jabłka, czy śmietana, które często dodaje się do śledzi, tworząc różne warianty tej tradycyjnej potrawy.

Nasz przepis na śledzie w oleju z cebulką znajdziesz pod zakładką Przepisy.

 

Rybka na raz Opiekana w sosie po greckuRybka na raz Opiekana w sosie po grecku

Ryba po grecku

Przewrotny tytuł ryby po grecku może wywołać skojarzenia z kuchnią śródziemnomorską, jednak nie daj się zwieść! Ten popularny przepis jest jednym z najbardziej charakterystycznych dań kuchni polskiej. Skąd zatem nazwa? Spekuluję się, że potrawę okrzyknięto mianem greckiej ze względu na skojarzenie z tradycjami kulinarnymi basenu Morza Śródziemnego – łączenia ryb z soczystymi warzywami i bogatą w smak oliwą z oliwek.

Klasyczna ryba po grecku jest kombinacją smażonej ryby, zazwyczaj miruny, dorsza lub sandacza, którą przykrywa się kołderką z duszonych warzyw i aromatycznego sosu pomidorowego. Marchewka, seler, cebula i pietruszka, przetarte lub pokrojone w cienkie paski, są delikatnie duszone, aż staną się miękkie i wchłoną przecier z pomidorów oraz smak przypraw, takich jak liść laurowy, ziele angielskie i pieprz.

W Polsce danie to najchętniej przyrządza się na wigilię – w wersji schłodzonej lub na ciepło. Jednak ze względu na soczystość i słodko-kwaśną, orzeźwiającą mieszankę smaków z powodzeniem spożywa się ją również latem czy jako zdrowy lunch do pracy. W tym ostatnim przypadku potrawę można przygotować samemu albo sięgnąć po naszą gotową rybkę na raz opiekaną w sosie po grecku.

 

Ryba w galarecie

 

Kiedy mówimy o rodzimej kuchni, nie można pominąć tradycyjnego polskiego dania, które zdecydowanie wyróżnia się na tle innych, a nawet budzi pewne kontrowersje – jest nim ryba w galarecie!

Ryba w galarecie z octem to danie, które zaskakuje unikalną prezentacją, ale także smakiem. Tradycyjnie przygotowuje się je z karpia, który od wieków odgrywa istotną rolę w polskiej kuchni, szczególnie podczas świąt Bożego Narodzenia. Jego mięso jest delikatne i lekko muliste – na szczęście ten charakterystyczny posmak można usunąć poprzez dokładne opłukanie ryby przed przygotowaniem.

Podawanie ryby w galarecie jest równie ważne, jak jej przygotowanie. Tradycyjnie, potrawa ta jest serwowana z dodatkiem octu winnego lub kawałków cytryny, które dodają jej świeżości i podkreślają delikatny smak karpia. 

Zwykle dodaje się też warzywa, takie jak marchewka czy groszek, które przystrajają potrawę w apetyczne kolory. Alternatywną odsłoną tego słynnego przepisu są śledzie w galarecie – ich srebrne szaty dopełniają danie pod względem estetycznym.
 

Karp po żydowsku

 

Kolejnym skarbem rodzimej kuchni jest karp po żydowsku – tradycyjne danie polskich Żydów, które z biegiem dziejów stało się w naszym kraju jedną z ulubionych potraw świątecznych, niezależnie od religii czy wyznania.

Co ciekawe, nie istnieje jeden właściwy przepis na karpia po żydowsku. To, co łączy popularne sposoby jego przygotowania to: podanie ryby na zimno, w słodkiej galarecie z dodatkiem rodzynek i migdałów, a rzadziej również marchwi i gotowanych jaj. W zależności od domu, rybę podaje się w całości lub w postaci rozdrobnionego farszu, a galaretę przygotowuje się z wolno ugotowanego bulionu.
 

Zapomniane daniakuchni polskiej

 

Kuchnia polska jest niezwykle różnorodna i bogata w smaki. Niemniej jednak wiele tradycyjnych dań z rybą, które kiedyś stanowiły istotną część naszego rodzimego menu, z czasem znikło z rodzinnych stołów lub straciło na popularności. 

Dzisiaj mało kto wie, że nasza rodzima kuchnia słynęła niegdyś ze słonych sosów rybnych, współcześnie kojarzonych raczej z kuchnią dalekowschodnią. Rozsławione na całą Europę były również polskie ryby słodkowodne. Największą estymą cieszył się sandacz gotowany w wywarze z włoszczyzny, podawany z jajami na twardo – sandacz po polsku, nazywany przez Francuzów rybą à la polonaise pieścił podniebienia i niósł wieść o znamienitości polskiej cuisine na całą Europę! 
 

Dania polskie tradycyjnew nowoczesnym wydaniu

 

Mimo dynamicznie rozwijającego się świata kulinariów, nasze ulubione tradycyjne dania polskie nadal często goszczą na naszych stołach! Starodawne przepisy dostosowano do nowych metod przygotowywania posiłków oraz najświeższych trendów. Uświetniają one ne tylko bankiety, ale również towarzyszą nam na co dzień – podczas lunchu w pracy, spotkania z przyjaciółmi czy pikników na świeżym powietrzu.

Wielu Polaków chętnie sięga po gotowe dania ze śledzi, które oferują wygodę, bez rezygnacji z bogactwa smaku i składników odżywczych. Śledź atlantycki w śmietanie bez laktozy i konserwantów czy ryba w sosie greckim to szybkie posiłki, które stanowią dowód na to, że proste dania z ryby zyskują nowe życie w formie wygodnych przekąsek.

Teraz już wiesz, jak różnorodna i bogata jest polska kuchnia – pełna wspaniałych smaków, ale też zapomnianych przepisów, które zasługują na ponowne odkrycie! Czujesz się zainspirowany/a? Pielęgnuj tradycję – przygotuj pyszne danie z ryby lub sięgnij po nasze produkty Lisner w ulubionym wydaniu!