Back to list of recipes

Sałatka jarzynowa ze śledziem

Jajkiem oraz groszkiem

00:404 portions
Share the recipe: Print:

Ingredients

  • 3–4 Filety śledziowe Lisner (typu Matjas)
  • 2 Ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 1 Ugotowana marchewka średniej wielkości
  • ⅓ Puszki groszku
  • 1 Jajko ugotowane na twardo
  • Świeży koperek
  • Mielony pieprz do smaku
  • Majonez
Sałatka jarzynowa ze śledziemSałatka jarzynowa ze śledziem
Method of preparation

Method of preparation

  1. Przed przygotowaniem przepisu namocz śledzie w zimnej wodzie, najlepiej przez ok. 2 godziny. W tym czasie zmień wodę trzykrotnie, a następnie dokładnie je wypłucz. Jeśli wolisz bardziej słony smak śledzi – pomiń ten punkt.
  2. Śledzie, ziemniaki, marchewkę i jajko ugotowane na twardo pokrój w kostkę o średnicy ok. 0,5–1 cm lub przeciśnij przez praskę do sałatek, następnie dodaj do nich groszek oraz 2 łyżki majonezu.
  3. Całość dopraw pieprzem i udekoruj świeżym koperkiem.