Share the recipe:
https://www.lisner.pl/en/przepisy/sledz-po-cygansku
Print:
Ingredients
4-5 Filetów śledziowych Lisner Wiejskie z cebulką
4 Ogórki konserwowe
2 Białe cebule
100 ml przecieru pomidorowego
2 Łyżeczki musztardy dijon
1 Wcześniej zgrillowana papryka
3 Łyżki oleju rzepakowego
½ Łyżeczki słodkiej papryki
½ Łyżeczki brązowego cukru
Swieżo mielony pieprz do smaku
Method of preparation
Śledzie pokrój w paski o szerokości ok. 2 cm.
Ogórki konserwowe pokrój w drobną kostkę, a cebulę w piórka.
Rozgrzej olej na patelni, wrzuć pokrojoną cebulę i smaż, aż zmięknie.
Następnie do cebuli dodaj przecier, musztardę, wcześniej pokrojoną w kostkę zgrillowaną paprykę czerwoną, słodką paprykę w proszku, brązowy cukier oraz świeżo mielony pieprz. Wymieszaj i duś ze sobą przez ok. 10 minut. Po tym czasie ściągnij z ognia i przestudź.
Do przestudzonego sosu dodaj pokrojone wcześniej ogórki konserwowe.
Tak przygotowane warzywa przełóż na półmisek. Na wierzchu ułóż pokrojone wcześniej śledzie.
Z wierzchu posyp świeżo mielonym pieprzem i udekoruj świeżą natką pietruszki.