Share the recipe:
https://www.lisner.pl/en/przepisy/sledz-po-kaszubsku
Print:
Ingredients
4-5 Filetów śledziowych Lisner Wiejskie z cebulką
2 Czerwone cebule
3 Łyżki powideł śliwkowych
3 Łyżki przecieru pomidorowego
3 Łyżki ketchupu (opcjonalnie)
2 Łyżki octu 10%
1 Łyżeczka gorczycy
5 łyżek oleju rzepakowego
1 Liść laurowy
2 Ziela angielskie
Prażone pestki dyni do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Method of preparation
Przed przygotowaniem przepisu namocz śledzie w zimnej wodzie, najlepiej przez ok. 2 godziny. W tym czasie zmień wodę trzykrotnie, a następnie dokładnie je wypłucz. Jeśli wolisz bardziej słony smak śledzi – pomiń ten punkt.
Śledzie pokrój w paski o szerokości ok. 3–4 cm, przełóż do miski, zalej octem i wymieszaj. Odstaw na 20 minut do lodówki. Co kilka minut zamieszaj.
Obierz cebulę i pokrój w piórka. Zeszklij ją na 2 łyżkach oleju rzepakowego.
Następnie do cebuli dodaj pieprz, liść laurowy i ziele angielskie, smaż przez ok. 5 minut.
Po tym czasie dodaj powidła śliwkowe, przecier pomidorowy i ketchup. Wymieszaj i smaż razem przez kolejnych 5 minut. Dodaj pozostałą część oleju rzepakowego.
Tak przygotowaną zaprawę wystudź. Gdy już będzie chłodna, w słoiku ułóż warstwami śledzie wyjęte z octu oraz zaprawę na bazie przecieru i cebuli. Całość posyp prażonymi pestkami dyni. Wstaw do lodówki na noc.