Back to list of recipes

艢led藕 pod pierzynk膮

Z jajkiem i serem tartym

00:304 portions
Share the recipe: Print:

Ingredients

  • 3-4 Filety 艣ledziowe Lisner (typu Matjas)
  • 1 Ma艂a cebula
  • 50 ml 艣mietany 12%
  • 70 ml majonezu
  • 2 艣rednie ugotowane buraki
  • 1 艂y偶ka soku z cytryny
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • 2 Og贸rki kiszone
  • Tarty ser 偶贸艂ty
  • Mielony pieprz do smaku
艢led藕 pod pierzynk膮艢led藕 pod pierzynk膮
Method of preparation

Method of preparation

  1. Przed przygotowaniem przepisu namocz 艣ledzie w zimnej wodzie, najlepiej przez ok. 2 godziny. W tym czasie zmie艅 wod臋 trzykrotnie, a nast臋pnie dok艂adnie je wyp艂ucz. Je艣li wolisz bardziej s艂ony smak 艣ledzi 鈥 pomi艅 ten punkt.
  2. Majonez wymieszaj ze 艣mietan膮 i odstaw na bok.
  3. 艢ledzie i cebul臋 pokr贸j w drobn膮 kostk臋 (艣ledzie w grubsz膮, cebul臋 w drobn膮). Wymieszaj.
  4. Ca艂o艣膰 dopraw sokiem z cytryny, musztard膮 i pieprzem.
  5. Tak przygotowane i wymieszane sk艂adniki u艂贸偶 w misce i pokryj warstw膮 mieszanki majonezu ze 艣mietan膮 (ok. 鈪 ilo艣ci).
  6. Ugotowane buraki i ziemniaki obierz ze sk贸rki i pokr贸j w kostk臋. Wymieszaj. Dopraw sol膮, pieprzem i u艂贸偶 jako warstw臋 w misce. Ca艂o艣膰 pokryj warstw膮 mieszanki majonezu ze 艣mietan膮.
  7. Ugotowane na twardo jajka oraz og贸rki kiszone pokr贸j w kostk臋 i wymieszaj. Wysyp jako kolejn膮 warstw臋 w misce i pokryj warstw膮 mieszanki majonezu ze 艣mietan膮.
  8. Wierzch 鈥瀙ierzynki鈥 posyp tartym 偶贸艂tym serem.