Powrót do listy przepisw

Kanapka z śledziem,

rozpływającym się jajkiem, awokado oraz jarmużem

00:152 porcje
Udostępnij przepis: Drukuj:

Składniki

  • 2 Duże filety śledziowe typu Matjas Lisner
  • 2 Jajka
  • 2 Kromki chleba pszennego na zakwasie
  • 1 Dojrzałe awokado
  • 100g Jarmużu
  • 50 g Masła (25 g do smażenia jarmużu i 25 g do smarowania chleba)
  • Sól i pieprz do smaku
Kanapka z śledziem,Kanapka z śledziem,
Sposób przygotowania

Sposób przygotowania

  1. Przed przygotowaniem przepisu namocz śledzie w zimnej wodzie, najlepiej przez ok. 2 godziny. W tym czasie zmień wodę trzykrotnie, a następnie dokładnie je wypłucz. Jeśli wolisz bardziej słony smak śledzi – pomiń ten punkt.
  2. Jarmuż usmaż na patelni z 25g masła, dopraw solą i pieprzem.
  3. Awokado pokrój w plastry.
  4. Usmaż jajka sadzone.
  5. Jeżeli lubisz chrupiące pieczywo, polecamy podgrzać chleb w tosterze lub patelni do zarumienia.
  6. Chleb posmaruj masłem, następnie ułóż jarmuż, awokado, śledzia i jajko sadzone.
  7. Całość udekoruj świeżo mielonym pieprzem i solą.