Powrót do listy przepisw

Śledź po cygańsku

Marynowany z grillowana papryką i pomidorami

00:304 porcje
Udostępnij przepis: Drukuj:

Składniki

  • 4-5 Filetów śledziowych Lisner Wiejskie z cebulką
  • 4 Ogórki konserwowe
  • 2 Białe cebule
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • 2 Łyżeczki musztardy dijon
  • 1 Wcześniej zgrillowana papryka
  • 3 Łyżki oleju rzepakowego
  • ½ Łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ Łyżeczki brązowego cukru
  • Swieżo mielony pieprz do smaku
Śledź po cygańskuŚledź po cygańsku
Sposób przygotowania

Sposób przygotowania

  1. Śledzie pokrój w paski o szerokości ok. 2 cm.
  2. Ogórki konserwowe pokrój w drobną kostkę, a cebulę w piórka.
  3. Rozgrzej olej na patelni, wrzuć pokrojoną cebulę i smaż, aż zmięknie.
  4. Następnie do cebuli dodaj przecier, musztardę, wcześniej pokrojoną w kostkę zgrillowaną paprykę czerwoną, słodką paprykę w proszku, brązowy cukier oraz świeżo mielony pieprz. Wymieszaj i duś ze sobą przez ok. 10 minut. Po tym czasie ściągnij z ognia i przestudź.
  5. Do przestudzonego sosu dodaj pokrojone wcześniej ogórki konserwowe.
  6. Tak przygotowane warzywa przełóż na półmisek. Na wierzchu ułóż pokrojone wcześniej śledzie.
  7. Z wierzchu posyp świeżo mielonym pieprzem i udekoruj świeżą natką pietruszki.