Powrót do listy przepisw

Śledź po kaszubsku

Z czerwoną cebulą oraz pomidorami

00:304 porcje
Udostępnij przepis: Drukuj:

Składniki

  • 4-5 Filetów śledziowych Lisner Wiejskie z cebulką
  • 2 Czerwone cebule
  • 3 Łyżki powideł śliwkowych
  • 3 Łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 Łyżki ketchupu (opcjonalnie)
  • 2 Łyżki octu 10%
  • 1 Łyżeczka gorczycy
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 Liść laurowy
  • 2 Ziela angielskie
  • Prażone pestki dyni do smaku
  • Świeżo mielony pieprz do smaku
Śledź po kaszubskuŚledź po kaszubsku
Sposób przygotowania

Sposób przygotowania

  1. Przed przygotowaniem przepisu namocz śledzie w zimnej wodzie, najlepiej przez ok. 2 godziny. W tym czasie zmień wodę trzykrotnie, a następnie dokładnie je wypłucz. Jeśli wolisz bardziej słony smak śledzi – pomiń ten punkt.
  2. Śledzie pokrój w paski o szerokości ok. 3–4 cm, przełóż do miski, zalej octem i wymieszaj. Odstaw na 20 minut do lodówki. Co kilka minut zamieszaj.
  3. Obierz cebulę i pokrój w piórka. Zeszklij ją na 2 łyżkach oleju rzepakowego.
  4. Następnie do cebuli dodaj pieprz, liść laurowy i ziele angielskie, smaż przez ok. 5 minut.
  5. Po tym czasie dodaj powidła śliwkowe, przecier pomidorowy i ketchup. Wymieszaj i smaż razem przez kolejnych 5 minut. Dodaj pozostałą część oleju rzepakowego.
  6. Tak przygotowaną zaprawę wystudź. Gdy już będzie chłodna, w słoiku ułóż warstwami śledzie wyjęte z octu oraz zaprawę na bazie przecieru i cebuli. Całość posyp prażonymi pestkami dyni. Wstaw do lodówki na noc.