Przed przygotowaniem przepisu namocz śledzie w zimnej wodzie, najlepiej przez ok. 2 godziny. W tym czasie zmień wodę trzykrotnie, a następnie dokładnie je wypłucz. Jeśli wolisz bardziej słony smak śledzi – pomiń ten punkt.
Śledzie pokrój w paski o szerokości ok. 3–4 cm, przełóż do miski, zalej octem i wymieszaj. Odstaw na 20 minut do lodówki. Co kilka minut zamieszaj.
Obierz cebulę i pokrój w piórka. Zeszklij ją na 2 łyżkach oleju rzepakowego.
Następnie do cebuli dodaj pieprz, liść laurowy i ziele angielskie, smaż przez ok. 5 minut.
Po tym czasie dodaj powidła śliwkowe, przecier pomidorowy i ketchup. Wymieszaj i smaż razem przez kolejnych 5 minut. Dodaj pozostałą część oleju rzepakowego.
Tak przygotowaną zaprawę wystudź. Gdy już będzie chłodna, w słoiku ułóż warstwami śledzie wyjęte z octu oraz zaprawę na bazie przecieru i cebuli. Całość posyp prażonymi pestkami dyni. Wstaw do lodówki na noc.