Przed przygotowaniem przepisu namocz śledzie w zimnej wodzie, najlepiej przez ok. 2 godziny. W tym czasie zmień wodę trzykrotnie, a następnie dokładnie je wypłucz. Jeśli wolisz bardziej słony smak śledzi – pomiń ten punkt.
Majonez wymieszaj ze śmietaną i odstaw na bok.
Śledzie i cebulę pokrój w drobną kostkę (śledzie w grubszą, cebulę w drobną). Wymieszaj.
Całość dopraw sokiem z cytryny, musztardą i pieprzem.
Tak przygotowane i wymieszane składniki ułóż w misce i pokryj warstwą mieszanki majonezu ze śmietaną (ok. ⅓ ilości).
Ugotowane buraki i ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i ułóż jako warstwę w misce. Całość pokryj warstwą mieszanki majonezu ze śmietaną.
Ugotowane na twardo jajka oraz ogórki kiszone pokrój w kostkę i wymieszaj. Wysyp jako kolejną warstwę w misce i pokryj warstwą mieszanki majonezu ze śmietaną.