Powrót do listy przepisw

Śledź pod pierzynką

Z jajkiem i serem tartym

00:304 porcje
Udostępnij przepis: Drukuj:

Składniki

  • 3-4 Filety śledziowe Lisner (typu Matjas)
  • 1 Mała cebula
  • 50 ml śmietany 12%
  • 70 ml majonezu
  • 2 średnie ugotowane buraki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • 2 Ogórki kiszone
  • Tarty ser żółty
  • Mielony pieprz do smaku
Śledź pod pierzynkąŚledź pod pierzynką
Sposób przygotowania

Sposób przygotowania

  1. Przed przygotowaniem przepisu namocz śledzie w zimnej wodzie, najlepiej przez ok. 2 godziny. W tym czasie zmień wodę trzykrotnie, a następnie dokładnie je wypłucz. Jeśli wolisz bardziej słony smak śledzi – pomiń ten punkt.
  2. Majonez wymieszaj ze śmietaną i odstaw na bok.
  3. Śledzie i cebulę pokrój w drobną kostkę (śledzie w grubszą, cebulę w drobną). Wymieszaj.
  4. Całość dopraw sokiem z cytryny, musztardą i pieprzem.
  5. Tak przygotowane i wymieszane składniki ułóż w misce i pokryj warstwą mieszanki majonezu ze śmietaną (ok. ⅓ ilości).
  6. Ugotowane buraki i ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i ułóż jako warstwę w misce. Całość pokryj warstwą mieszanki majonezu ze śmietaną.
  7. Ugotowane na twardo jajka oraz ogórki kiszone pokrój w kostkę i wymieszaj. Wysyp jako kolejną warstwę w misce i pokryj warstwą mieszanki majonezu ze śmietaną.
  8. Wierzch „pierzynki” posyp tartym żółtym serem.