Powrót do listy przepisw

Śledź w śmietanie

z jabłkami i czerwoną cebulą

00:202 porcje
Udostępnij przepis: Drukuj:

Składniki

  • 3–4 Filety śledziowe Lisner (typu Matjas)
  • 100 ml Śmietany 12%
  • 1 Jabłko
  • 1 cebula czerwona
  • Świeży koperek/natka pietruszki
  • Świeżo mielony pieprz do smaku
Śledź w śmietanieŚledź w śmietanie
Sposób przygotowania

Sposób przygotowania

  1. Przed przygotowaniem przepisu namocz śledzie w zimnej wodzie, najlepiej przez ok. 2 godziny. W tym czasie zmień wodę trzykrotnie, a następnie dokładnie je wypłucz. Jeśli wolisz bardziej słony smak śledzi – pomiń ten punkt.
  2. Śledzie pokrój w paski o szerokości ok. 2–3 cm.
  3. Jabłko i cebulę pokrój w drobną kostkę.
  4. Śledzie wymieszaj ze śmietaną, cebulą, jabłkiem i dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem.
  5. Udekoruj świeżym koperkiem lub natką z pietruszki