Powrót do listy przepisw

Śledź w sosie musztardowym

Z musztardą francuską oraz curry

00:152 porcje
Udostępnij przepis: Drukuj:

Składniki

  • 3-4 Filety śledziowe Lisner (typu Matjas)
  • 100 ml Jogurtu typu greckiego
  • 1 Płaska łyżka (ok. 10–12 g) musztardy francuskiej
  • ¼ Płaskiej łyżeczki przyprawy curry
  • Świeżo mielony pieprz do smaku
  • Świeża pietruszka
Śledź w sosie musztardowymŚledź w sosie musztardowym
Sposób przygotowania

Sposób przygotowania

  1. Przed przygotowaniem przepisu namocz śledzie w zimnej wodzie, najlepiej przez ok. 2 godziny. W tym czasie zmień wodę trzykrotnie, a następnie dokładnie je wypłucz. Jeśli wolisz bardziej słony smak śledzi – pomiń ten punkt.
  2. Śledzie pokrój w paski o szerokości ok. 3–4 cm.
  3. Jogurt grecki wymieszaj z musztardą, przyprawą curry i pieprzem.
  4. Na talerzu ułóż wcześniej przygotowane śledzie i polej sosem musztardowym.
  5. Podawaj udekorowane świeżą pietruszką.