Powrót do listy przepisw

Śledzie w korzennej marynacie

z powidłami śliwkowymi oraz musztardą

00:253 porcje
Udostępnij przepis: Drukuj:

Składniki

  • 4-5 Filetów śledziowych Lisner a'la matjas
  • 2 Łyżki rodzynek
  • 3 Łyżki powideł śliwkowych
  • 3 Łyżeczki musztardy dijon
  • 1 Łyżka sosu sojowego
  • 1 Łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
  • 1 Cebula czerwona
  • 6 Łyżek oleju rzepakowego
  • 1 Liść laurowy
  • 2 Ziela angielskie
  • Świeżo mielony pieprz do smaku
Śledzie w korzennej marynacieŚledzie w korzennej marynacie
Sposób przygotowania

Sposób przygotowania

  1. Przed przygotowaniem przepisu namocz śledzie w zimnej wodzie, najlepiej przez ok. 2 godziny. W tym czasie zmień wodę trzykrotnie, a następnie dokładnie je wypłucz. Jeśli wolisz bardziej słony smak śledzi – pomiń ten punkt.
  2. Filety śledziowe w całości natrzyj mieszanką przyprawy korzennej do piernika oraz olejem rzepakowym.
  3. Rodzynki wymieszaj z powidłami, musztardą, sosem sojowym, olejem i przyprawą korzenną.
  4. Cebulę pokrój w piórka.
  5. Śledzie ułóż na półmisku lub w słoiku, polej je korzenną zalewą i posiekaną cebulą z liściem laurowym oraz zielem angielskim
  6. Całość przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin.