Powrót do listy przepisw

Tatar ze śledzia po azjatycku

Z Glonami wakame i zielonym ogórkiem

00:202 porcje

Poznaj wyjątkowy przepis na tatar ze śledzia po azjatycku, który zachwyci Cię połączeniem delikatnego śledzia i orientalnych smaków. To doskonała propozycja na oryginalną przekąskę dla osób, które uwielbiają kuchnię azjatycką. Dzięki idealnie dobranym składnikom, takim jak marynowany śledź, sos sojowy i świeże przyprawy, stworzysz danie pełne charakteru. Świeży ogórek i glony wakame nadają tatarowi wyjątkowy smak. 

Udostępnij przepis: Drukuj:

Składniki

  • 2 Duże filety śledziowe typu Matjas Lisner
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 Łyżeczka oleju sezamowego
  • 50g Glonów wakame ciętych
  • Zielony ogórek do dekoracji
  • Czarny sezam do dekoracji
  • 2 Kromki świeżego chleba jako dodatek
Tatar ze śledzia po azjatyckuTatar ze śledzia po azjatycku
Sposób przygotowania

Sposób przygotowania

  1. Przed przygotowaniem przepisu namocz śledzie w zimnej wodzie, najlepiej przez ok. 2 godziny. W tym czasie zmień wodę trzykrotnie, a następnie dokładnie je wypłucz. Jeśli wolisz bardziej słony smak śledzi – pomiń ten punkt.
  2. Śledzie pokrój w drobną kostkę
  3. Pokrój ogórka obieraczką w długie wstążki.
  4. Wakame odcedź z zalewy.
  5. Pokrojone śledzie wymieszaj z sosem sojowym i olejem sezamowym.
  6. Tak przygotowane składniki układaj warstwami w ringu do tatara lub bezpośrednio na talerzu.
  7. Udekoruj sezamem i wstążkami z ogórka.
  8. Podawaj z limonką oraz świeżym chlebem.